Floorplan for Prendergast, Solva, Haverfordwest
EPC Graph for Prendergast, Solva, Haverfordwest

Property Details


A superb opportunity to acquire an improvable detached cottage set in the unique and ever popular coastal village of Solva which, perhaps, is one of the most sought after locations within which to live in Pembrokeshire.

The property is situated in a low lying area towards the eastern boundary of this scenic coastal village which itself abounds a natural sandy cove on the western coast of Pembrokeshire – within the boundaries of the Pembrokeshire Coast National Park.

Chapel House is set approximately half a mile from the sandy beach and within easy walking distance of the majority of local amenities – the local upgraded Primary school is within Upper Solva – approximately one mile away. The County town of Haverfordwest is some 11 miles to the south-east whilst the Cathedral City of St Davids is just 3 miles to the north-west. This part of Pembrokeshire abounds with so many unspoilt coastal and woodland walks which offer a unique insight into the natural wonders of this part of the world and Solva Harbour also offers a variety of boating opportunities.

The cottage is of historic construction having part spar rendered and part smooth rendered solid brick and stone walls under a gabled fibre tiled roof. Part of the construction is more recent and may be of cavity brick or blockwork.

The property currently offers compact accommodation but there are opportunities for significant alteration and extension to the side or rear – where the large garden slopes upwards and away from the main dwelling.

The accommodation comprises:

Dining room (4.2m max x 3m)

approached directly from the front door. Beamed ceiling.

Main Living room (4m x 3m x 3m)

Beamed ceiling

Rear

Scullery Kitchen (2.8m x 8m approx.)

with enamel sink unit and internal corridor leading to the ...

Bathroom (2.4m x 2m)

Panelled bath, pedestal hand basin, low flush wc., and airing cupboard with hot water cylinder, adjacent store cupboard

From the Dining room a steep staircase rises to the ...

First Floor Landing

Bedroom 1 (4.1m x 2.8m)

Bedroom 2 (3.2m x 2.8m)

Outside

From the scullery kitchen a steep set of stone steps leads up to the long rear garden which slopes upwards towards woodland and overlooks the Solva valley opposite. Adjacent is a small enclosed yard with metal stores, and outside wc. It is possible that this yard might provide a future parking space subject to Planning Consent.

General Notes

Tenure: Freehold

Services: Mains water, electricity and drainage connected.

Viewing: By appointment with R K Lucas & Son